Den bästa av värdar

Vatten och avlopp

Varje dag använder du cirka 200 liter vatten till matlagning, disk, dusch, toalettbesök och tvätt. Det använda vattnet leds via rör till reningsverket, där de är bra på att ta bort kiss, bajs och toalettpapper. Däremot kan de inte rena vattnet från kemikalier som exempelvis färg och mediciner. När detta spolas ned i avloppet förstörs miljön i Hjälmaren eller annat vattendrag nära dig. Stora mängder skräp slängs också i avloppen. Det här kan de ta hand om på reningsverket men till helt onödiga kostnader.

Genom att följa sex enkla råd kan du hjälpa till att hålla avloppet rent från dessa saker, och på så sätt få våra vattendrag att må bättre:

1, Släng skräp i papperskorgen istället för i toaletten.

Spola bara ned kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Det är bättre för miljön om du slänger tamponger, bindor, tops, kondomer, bomull, plåster, cigarettfimpar, snus och annat skräp i restavfallspåsen. Då kan det brännas och bli till energi och göra nytta. Skräp som slängs i toaletten kan även orsaka stopp i rör och pumpar.

2, Lämna färg, lösningsmedel och kemikalier till en återvinningscentral.

Häll aldrig ut färg, lacknafta, andra lösningsmedel och kemikalier i toaletten eller avloppet. De gör stor skada på miljön och försämrar dessutom vår reningsprocess. Färgpigmenten i målarfärgen innehåller ofta metaller. De kan inte renas bort i reningsverket utan hamnar i vår natur. Därför ska du inte heller hälla vattenlöslig färg i avloppet. Lämna dem istället till en återvinningscentral. Gå in på orebro.se/avfall länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterså hittar du enkelt dit.

3, Använd miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel.

Miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel innehåller ämnen som naturen kan bryta ner. I nästan hela Örebro kommun har vi mjukt vatten. Det innebär att du kan följa doseringen för mjukt vatten på förpackningarna och det blir rent ändå. Dessutom behöver du inte handla tvätt- och rengöringsmedel så ofta!

4, Tvätta bilen i en tvätthall.

I tvätthallen renas vattnet innan det leds till reningsverket. Tvättar du bilen hemma på gatan rinner smutsigt vatten och bilschampo ner i gatubrunnarna och därifrån fortsätter det, i de flesta fall, orenat ut i våra sjöar och vattendrag.

5, Lämna tillbaka mediciner till apoteket.

Det är svårt att rena bort mediciner som spolas ner i avloppet. En del ämnen fångas upp, men en hel del finns ändå kvar i det vatten som lämnar reningsverken och rinner ut i våra sjöar, bäckar och åar. Därför är det viktigt att du lämnar tillbaka överbliven och gammal medicin till apoteket. Även använda läkemedelsplåster, t. ex hormonplåster ska lämnas in. Då tas de om hand på rätt sätt.

6, Släng fett i soporna istället för i avloppet.

Fett som hälls ner i avloppet stelnar så småningom och kan orsaka stopp i rören. Torka istället av fettet med hushållspapper. Större mängder fett häller du i en behållare, till exempel en tom pappersbehållare med skruvkork, eller en plastburk med lock. Behållaren slänger du sedan i restavfallspåsen. Då kan det brännas och bli till energi och göra nytta.

Vill du veta mer?

Informationen här kommer från Örebro kommun. Vill du veta mer eller har du frågor kan du kontakta deras kundtjänst 019-21 10 00 eller 211000@orebro.se, eller gå in på deras hemsida www.orebro.se/vattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

va